Babka ziemniaczana (kartoflarz) Babka ziemniaczana (kartoflarz)

Babka ziemniaczana (kartoflarz)

Najlepszy i sprawdzony przepis krok po kroku na babkę ziemniaczaną, chrupiącą z wierzchu, a soczystą w środku. Babka jest delikatna, jasna i lekko pikantna. Pamiętajcie jednak, że babka ziemniaczana najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy stężej i kiedy się ją koniecznie odsmaży!

Średnia ocen: 0 (0)

Tradycyjna babka zapiekana z boczkiem to pyszny obiad dla całej rodziny, idealny na święta lub w weekendy.

Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Babka ziemniaczana:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g surowego boczku, pokrojonego w kosteczkę
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Dodatkowo:
  • olej do wysmarowania naczynia
  • Dekoracja:
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  • 1
    Zagotuj mleko, odstaw. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Ziemniaczana masa się trochę rozrzedzi, ale nie przejmuj się tym.
  • 2
    Następnie dodaj mąkę, sól (z solą uważaj bo boczek jest słony), pieprz (nie bój się dać troszkę więcej pieprzu, babka powinna być pikantna). Wymieszaj. Dodaj kaszę gryczaną i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • 3
    Boczek podsmaża na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut). Boczek z cebulą przełóż na talerz, lekko przestudź i dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj.
  • 4
    Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Masę ziemniaczaną obowiązkowo porządnie przemieszaj i przełóż do naczynia. Rozprowadź na całej powierzchni. Babkę piecz ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  • 5
    20 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C, a naczynie przykryj folią aluminiową.
  • Dekoracja:
  • 1
    Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis