Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Oto przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z babcinego przepisu! Babkę ziemniaczaną w naszym domu podaje się z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub surówką. Na drugi dzień kroimy ją w plasterki i podsmażamy na patelni… to dopiero pychota!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego lub parzonego
  • około 200 g kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Do pieczenia
  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj z cebulą na tarce z drobnymi oczkami.
  • 2
    Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3
    Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
  • 4
    Babkę przełóż do formy wielkości około 22/22 (możesz też przelać do dwóch mniejszych keksówek). Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez około 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis