Oto przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z babcinego przepisu! Babkę ziemniaczaną w naszym domu podaje się z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub surówką. Na drugi dzień kroimy ją w plasterki i podsmażamy na patelni… to dopiero pychota!
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
2 kg ziemniaków
200 g boczku wędzonego lub parzonego
około 200 g kiełbasy
2 średnie cebule
3 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
Przyprawy
majeranek
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka suszonego czosnku
Do pieczenia
bułka tarta
masło
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj z cebulą na tarce z drobnymi oczkami.
2
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
3
Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
4
Babkę przełóż do formy wielkości około 22/22 (możesz też przelać do dwóch mniejszych keksówek).
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez około 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Dodaj komentarz