Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu

Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu

Spróbuj niesamowitego pasztetu z delikatnego mięsa i warzyw z rosołu To pyszne drobiowe danie z warzywami smakuje zarówno na zimo jak i na ciepło. Pamiętaj by pasztet po przestudzeniu przechowywać w lodówce.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 blaszka

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • około 1 kg mięsa z rosołu
  • warzyw z rosołu: 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 cebula, 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki rosołu
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodatki na wierzch pasztetu:
  • 4 plasterki pomidora
  • odrobina czarnuszki
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Oddziel mięso wraz ze skórką od kości i chrząstek, pozostaw jednak skórę. Następnie zmiel mięso z warzywami.
  • 2
    Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy i posiekany szczypior. Dodaj także wlać 1/4 szklanki rosołu.
  • 3
    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do brytfanki o wymiarach 11 x 30 cm
  • 4
    Na górę pasztetu dodaj sugerowane dodatki: pasterki pomidora, czarnuszkę, oliwę i sól.
  • 5
    Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ImprezaKolacjaKurczakPrzystawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis