Kaczka z solanki Kaczka z solanki

Kaczka z solanki

Tak pysznej kaczki już dawno nie jadłam.
Polecam

Średnia ocen: 4.75 (8)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2-2.5kg)
  • Ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
  • Dwie łyżki majeranku
  • 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
  • Ok. pół łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • 1
    Z kaczki odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów.
  • 2
    W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3
    Solanką zalać tuszkę kaczki pilnując by całe mięso było zanurzone w wodzie.
  • 4
    Odstawić do lodówki na 12 a nawet 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso z solanki osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 5
    Majeranek czosnek rozmaryn i pieprz wmasować w mięso i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Odstawić na pół godziny.
  • 6
    Do nagrzanego na 230 stopni piekarnika wkładamy kaczkę. Po pół godziny przykryć naczynie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny.
  • 7
    Ostrożnie wyjąć mięso z pieca odstawić na piętnaście minut zanim zaczniemy dzielić mięso na kawałki.SMACZNEGO. Ja mięsa nie przykrywałam piekłam w 180 stopniach, aż kaczka wytopiła cały tłuszcz i nabrała ładnego złoto brązowego koloru.

8 komentarzy

sara 22 grudnia 2020 (15:57)

bardzo dobry przepis

Martyna 22 grudnia 2020 (15:57)

polecam

Wirra 14 stycznia 2021 (14:26)

Przeszukałam Internet, żeby znaleźć proporcje- niestety, wszyscy piszą ” wsypać sól do wody”, tak, jakby było oczywiste w jakich proporcjach. Nareszcie Ty podajesz dokładnie co i jak. Dzięki!!!!! 🙂

Olga 20 marca 2021 (09:10)

Bardzo dobry przepis

Kuba 2 kwietnia 2021 (21:04)

Przeczytałem, kupiłem, zrobiłem i zjedliśmy. Pychota.

Miska 16 kwietnia 2022 (20:00)

Polecam ten przepis na Wielkanoc

AnetaC10 11 sierpnia 2022 (13:45)

Świetny przepis. Chętnie do niego wracam.

Lion 23 października 2022 (13:57)

Przykryć naczynie i piec w 160. Ja nie przykrywałam i piekłam w 180…. Super przepis 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis