Do tego przepisu najbardzej pasują podudzia kurczaka, czyli tak zwane “pałki”. Jest to bardzo delikatna, bajeczna marynata do kurczaka, którą będziecie na pewno zachwyceni.
Średnia ocen: 0(0)
45min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
12 podudzi kurczaka
500 ml maślanki
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Sposób przygotowania
1
Pałki kurczaka wkładamy miski i zalewamy je maślanką oraz około 60 ml oleju. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Następnie dolewamy syrop klonowy i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy rękoma, aby marynata obtoczyła mięso.
2
Miskę zakrywamy folią alumniową i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
3
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Mięso otrząsamy z nadmiaru marynaty i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Możemy dodatkowo kurczaka skropić jeszcze odrobiną oleju i pieczemy przez około 30 min. Po tym czasie mięso powinno być rumiane, lekko przypieczone i soczyste w środku.
Dodaj komentarz