Schabowe w cydrze Schabowe w cydrze

Schabowe w cydrze

To jeden z najprostszych sposobów na podanie schabowych. Do schabu w sosie ze śmietany, musztardy i cydru idealnie sprawdzi się puree z ziemniaków i sałatka ze świeżych warzyw.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Schab:
  • 2 kotlety schabowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 125 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 75 ml śmietanki kremówki
  • Puree ziemniaczane:
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Kawałki schaby oczyść, umyj i osusz. Następnie za pomocą tłuczka rozbij kotlety tak, aby były cieńsze. Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  • 2
    Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na większym ogniu, po około 4-5 min z obu stron. Następnie przekładamy kotlety na talerz.
  • 3
    Na patelnię na której smażyliśmy kotlety wlewamy cydr i gotujemy około 1 minutę. Następnie dodajemy musztardę oraz śmietanę i cały czas starannie mieszamy. Gotujemy sos kilka minut.
  • 4
    Następnie dodaj do sosu kotlety i duś je na wolnym ogniu około 3 minut.
  • Puree ziemniaczane:
  • 1
    Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2
    Odcedź i uduś ziemniaki z masłem.
  • Podanie:
  • 1
    Schabowe podawaj w towarzystwie puree i ulubionej sałatki obiadowej.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis