Smażony makaron chiński z krewetkami Smażony makaron chiński z krewetkami

Smażony makaron chiński z krewetkami

Pyszny smażony makaron z krewetkami, warzywami okraszony orientalnym sosem. Doskonała propozycja posiłku dla fanów kuchni azjatyckiej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 15 sztuk krewetek
  • 200 g makaronu chińskiego
  • 1 marchewka
  • 1 por (mały)
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • grzyby chińskie
  • kiełki fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki sosu chilli
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Obieramy marchew i kroimy ją w słupki, staramy się by nie były zbyt grube.
  • 3
    Siekamy cebulę. Pora kroimy w krążki.
  • 4
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, pora i marchew. Po 3 minutach dodajemy grzybki i kiełki. Mieszamy i dusimy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy makaron, mieszamy i przesmażamy całość.
  • 5
    Następnie w miseczce łączymy sos sojowy z cukrem, startym imbirem, sosem chilli. Gdy dokładnie go wymieszamy dodajemy go do makaronu z warzywami i delikatnie mieszamy.
  • 6
    Na drugiej patelni podsmażamy na masełku krewetki obrane, bez pancerzy i ogonów. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 2 min stale mieszając.
  • 7
    Usmażone krewetki dodajemy do makaronu z warzywami. Mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy.
  • 8
    Danie przekładamy na talerz i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne KrewetkiMakaronObiadObiad z krewetkami

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis