Tradycyjne domowe gołąbki jak u babci! Podane z pysznym mocno pomidorowym, ale delikatnym sosem smakują wyśmienicie. Niektórzy podają gołąbki z chlebem, a inni z ziemniakami… a Wy do której grupy się zaliczacie?
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
2 cebula
1 łyżka masła
1 główka kapusty włoskiej
150 g ryżu
500 g mięsa mielonego - najlepiej z łopatki
1 pęk koperku
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
bulion lub rosół do zalania gołąbków
Sos pomidorowy:
2 szklanki wody
400 ml passaty pomidorowej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki 30%
1 garść bazylii
Sposób przygotowania
1
Z kapusty poodrywać liście. W dużym szerokim garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Ze sparzonych liści usuwamy nożem zgrubienia, liście odkładamy delikatnie na talerz.
2
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle.
4
Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy jajko, zeszkloną cebulę i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
5
Tak powstały farsz kładziemy na liściach kapusty i dokładnie zawijamy. Układamy gołąbki ciasno w wysokim garnku, którego dno wykładamy liściem kapusty.
6
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 60 minut. Jeśli nie mamy bulionu możemy użyć zwyklej wody.
Sos:
1
W garnku zagotuj wodę dodaj, koncentrat i passatę, zagotuj. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie cały czas mieszając na małym ogniu dolej śmietankę. Zamieszaj i ściągnij sos z ognia. Na koniec do sosy dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli nie masz świeżej bazylii możesz dodać odrobinę suszonej.
Dodaj komentarz