Tacos to posiłek, który doskonale wpasowuje się w kanon kuchni meksykańskiej. Wrapy podane z szarpaną wołowiną i cudowną salsą z dodatkiem mango i świeżej kolendry to wyjątkowe doznanie smakowe.
Średnia ocen: 0(0)
3h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 kg wołowiny
Marynata do wołowiny:
3 łyżki sosu Worcestershire
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
3 łyżki cukry trzcinowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Salsa:
2 dojrzałe mango
1 czerwona cebula
1 drobno pokrojona papryczka chilli bez pestek
garść posiekanej świeżej kolendry
sok ze świeżo wyciśniętej limonki
sól
pieprz
Dodatkowo:
jogurt grecki
1 opakowanie małych tortilli
garść świeżej posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
Marynata do wołowiny:
1
Z podanych składników przygotować marynate, blendując wszystkie składniki na gładką masę.
Przygotowanie wołowiny:
1
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2
Oczyszczone mięso natrzeć marynatą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
3
Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 3,5 h w 160 stopniach C.
4
Po upieczeniu, przełożyć ciepłe mięso na deskę do krojenia i za pomocą widelców poszarpać/porwać na nieregularne kawałki.
5
Porwaną wołowinę przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego w którym się piekło i wymieszać z sosem z marynaty.
Salsa:
1
Mango pokroić na kawałeczki, cebulę w drobną kostkę.
2
Wszystkie składniki salsy połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać.
Podanie:
1
Placki tortilli podgrzać pojedyńczo na patelni lub w piekarniku. Każdy placek posmarować jogurtem greckim.
2
Na podgrzanych tortillach rozłożyć szarpaną wołowinę, dodać salsę z mango i posypać świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz