Najlepsze według mnie danie kuchni meksykańskiej, czyli chili con carne. Obowiązkowo z dużą ilością limonki, kolendry i papryczki chilli! Danie te, zawsze idealnie sprawdza się jako ciepły posiłek na imprezach.
Średnia ocen: 5(1)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
400 g mielonego mięsa wołowego
100 g wędzonego boczku w plastrach
400 g czerwonej fasoli z puszki
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 duża czerwona papryka
1 papryczka chilli
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy chili
świeża kolendra
limonka
sól
pieprz
odrobina oleju
Sposób przygotowania
1
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dużej patelni.
2
Następnie dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Gdy wszystko nam się ładnie podsmaży, przekładamy na talerz.
3
Na tej samej patelni na której przed chwilą smażyliśmy boczek z cebulą, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy i przyprawę chili. Mieszamy.
4
Po chwili dodajemy pomidory z puszki startą skórkę z limonki i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
5
W tym czasie należy pokroić w większą kostkę paprykę i odcedzić fasolę. Po 40 minut dodajemy je do mięsa i jeszcze chwilkę gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
6
Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza i obficie dekorujemy posiekaną kolendrą.
1 komentarz
Nigdy nie jadłam a wyglada na coś bardzo dobrego