Pulpety drobiowe w sosie z kaparów Pulpety drobiowe w sosie z kaparów

Pulpety drobiowe w sosie z kaparów

Pulpety dorobiowe w białym sosie z kaparów to jedno z tych dań obiadowych, które nie dość, że są niskokaloryczne to wyjątkowo smakują!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

138 kcal/porcję

Składniki

  • Pulpety:
  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki kaparów w zalewie
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Pulpety:
  • 1
    Wszystkie składniki na pulpety wyrobić na gładką masę.
  • 2
    Uformować niewielkie kulki.
  • 3
    Włożyć je do wrzącej wody, gotować na nie dużym ogniu około 15 min. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
  • Sos:
  • 1
    Do rondelka wlać śmietanę i gotować przez około 10 minut, mieszając do momentu aż zgęstniej.
  • 2
    Następnie dodać posiekane, odcedzone kapary, doprawić pieprzem.
  • 3
    Pulpety przełożyć do sosu, chwilę podgrzać.

1 komentarz

Sabina 27 listopada 2019 (15:29)

Dzis wlasnie zrobilam to danie z Pana przepisu! mmmm pyszy ten sos

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KaparyObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis