Wegetariański sos do kaszy gryczanej Wegetariański sos do kaszy gryczanej

Wegetariański sos do kaszy gryczanej

Do warzyw, które użyłam w przepisie pasuje nie tylko kasza gryczana, ale również bulgur, pęczak czy ryż. Zapraszam do testowania i wybrania swojego ulubionego połączenia.

Średnia ocen: 4 (5)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g dyni
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka koperku

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Dynie obierz i pokrój w kostkę. Dobrze umytą cukinie pokrój w nie duże plastry.
  • 3
    Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
  • 4
    Dodaj warzywa i smaż kilka minut. Następnie wlej mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy.
  • 5
    Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do warzyw razem z porwanym na mniejsze kawałki szpinakiem.
  • 6
    Wszystko duś do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  • 7
    Sos podawaj z kaszą.

5 komentarzy

Angie 15 listopada 2019 (13:53)

Wege sosy to wynalazek 21wieku, który uratuje ludzkość 🙂 prze pysz ne!!!

Sylwia 18 listopada 2019 (12:29)

Super sosik, bardzo dobra konsystencja

Ania 24 lutego 2021 (13:06)

Rewelacja ! Naprawdę bardzo smaczne 👌

Ania 24 lutego 2021 (13:07)

Pierwszy raz dziś robiony i sos rewelacja ! Pyszności 👌

Beata 27 listopada 2021 (22:04)

Potwierdzam wczesniejsze komentarze !
Jest moim zdaniem obledny, przepyszny !!!
Moja rodzinka jest poprostu zachwycona!!!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty DyniaKaszaPaprykaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis