Cytrynowy sos do ryby Cytrynowy sos do ryby

Cytrynowy sos do ryby

Niezwykle aromatyczny i łagodny sos do ryby. Nie od dziś wiadomo, że cytryna i ryba to sprawdzony duet. Sos sprawdzi się również do ryby w panierce.

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 2%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Wrzątkiem sparzamy cytrynę. Skórkę z cytryny ścieramy i mieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem.
  • 2
    Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę i całość miksujemy za pomocą blendera.
  • 3
    Stopniowo dolewamy odrobinę oliwę z oliwek, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4 komentarze

Janek 28 listopada 2020 (07:27)

Pyszne

Emi 2 lipca 2021 (17:35)

Mocno cytrynowe

Adam 5 października 2021 (08:00)

Lubię takie klimaty w sosie

Maks 19 lutego 2022 (22:46)

sos cytrynowy to moje nowe odkrycie w polaczeniu z rybą

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty CytrynaJogurtObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis