Bezglutenowe ciasto z malinami Bezglutenowe ciasto z malinami

Bezglutenowe ciasto z malinami

Ciasto bez cukru i glutenu, bardzo wilgotne i niezwykle delikatne. Robi się je bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych!

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • garść świeżych lub mrożonych malin
  • * kwadratowa blaszka o wymiarach 20x20 cm

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg). Przygotuj od razu foremkę, natłuść ją odrobinę i wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2
    Jajka wbij do większej miski i ubijaj mikserem przez 10 minut.
  • 3
    Pod koniec ubijania wlewaj powoli olej oraz miód - cały czas miksując. Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta.
  • 4
    Mąkę przesiej wraz z proszkiem i dodaj do masy jajecznej - dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły, ciasto straci swoja objętość, jednak powinno mieć konsystencję budyniu.  
  • 5
    Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy i wyłóż na wierzch maliny (ja dałam mrożone, które wcześniej rozmroziłam), zanuż je w cieście delikatnie, do połowy.
  • 6
    Piecz około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

4 komentarze

Daria 20 listopada 2019 (09:54)

Zabieram się do zrobienia tego ciasta już chyba z 10 razy. @justyna czy jest jakaś alternatywa na mąkę i olej kokosowy by ciasto było smaczne i tez bezglutenowe?

Justyna 20 listopada 2019 (12:00)

@Daria oczywiście. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej i masła, jednak jeśli zależy Ci, aby ciasto było bezglutenowe to zamiast mąki kokosowej możesz użyć również ryżowej lub migdałowej. Daj znać jak wyszło.

Malinka 12 marca 2020 (08:21)

Wyszło bardzo puszyste, wilgotne i delikatne! Cudownie dziękuję za przepis.

Natalia 18 marca 2020 (23:16)

Smakowało bosko

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery BezglutenoweFitHashimotoLow FODMAPMaliny

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis