Chrupiący kurczak z pieczoną marchewką Chrupiący kurczak z pieczoną marchewką

Chrupiący kurczak z pieczoną marchewką

Pyszny pomysł na obiad z kurczakiem. Idealny dla dzieci! Panierka z płatków kukurydzianych nada kurczakowi chrupkości, a pieczona marchewka w marynacie miodowej zasmakuje największemu niejadkowi.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Chrupiący kurczak:
  • Filet z piersi kurczaka - 150 g
  • Jogurt naturalny (grecki) - 80 g
  • Płatki kukurydziane - 30 g
  • Olej rzepakowy - 10 g
  • Pieczone marchewki:
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania

  • Pieczone marchewki:
  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Marchew umyj i obierz, przetnij wzdłuż na pół.
  • 2
    Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszaj. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj połówki marchewek z obu stron i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą morską i oprósz pieprzem.
  • 3
    Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20 minutach odwróć marchewki na drugą stronę. Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące.
  • Chrupiący kurczak:
  • 1
    W tym czasie fileta z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut.
  • 2
    Płatki kukurydziane miażdżymy rękoma, po czym panierujemy w nich kurczaka.
  • 3
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z upieczonymi marchewkami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoKurczakMarchewkaObiadObiad z piersią z kurczaka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis