Makaron z truskawkami w wersji light Makaron z truskawkami w wersji light

Makaron z truskawkami w wersji light

Obiad w słodkim stylu, ale w dietetycznej wersji.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki miodu
  • ok 150 g makaronu tagliatelle (na osobe)
  • świeża mięta

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na mniejsze kawałki.
  • 3
    Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, miodem i kilkoma posiekanymi listkami mięty.
  • 4
    Truskawki (kilka sztuk odkładamy) przekładamy do miski i rozgniatamy lekko widelcem.
  • 5
    Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Na talerzach wykładamy ugotowany makaron i polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.
  • 6
    Na wierzchu wykładamy kilka pokrojonych truskawek i listki mięty do dekoracji. Smacznego.

1 komentarz

eryk 18 lipca 2019 (22:35)

w dziecinstwie nie przepadalem za makaronem z truskawlami ale moze to dobry pomysl? Smakuje wam? Moze sie przlamie 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Na słodko Dla dzieciFitJogurtMakaronTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis