Idealna propozycja na szybki obiad. Klopsiki mimo iż są podlane białym winem, można je spokojnie zaserwować dzieciom, gdyż alkohol pod wpływem temperatury wyparuje.
Średnia ocen: 0(0)
40min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
350 g mięsa mielonego z szynki
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok i miąższ z połowy cytryny
1 jajko
150 ml białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
40 dag makaronu spaghetti
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
Sposób przygotowania
1
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.
2
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajko, 3 łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
3
Dodać pietruszkę, sok i miąższ z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i jeszcze raz wymieszać. Uformuj niewielkie kulki.
4
Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, przełóż do niego klopsiki, polej winem, dodaj liście laurowe i wstaw do rozgrzanego piekarnika (190 stopni C). Zapiekaj przez 20 min. Po tym czasie mięso podlej wrzącą wodą (ok. 100 ml) i piecz jeszcze przez 5 minut.
5
Ugotowany makaron przełóż na głęboką, rozgrzaną patelnię i wymieszaj go z sosem sojowym. Następnie przełóż go na talerze, ułóż na nim klopsiki i polej je sosem powstałym w trakcie pieczenia mięsa.
Dodaj komentarz