Domowy sos do kaszy gryczanej (bez mąki) Domowy sos do kaszy gryczanej (bez mąki)

Domowy sos do kaszy gryczanej (bez mąki)

Sos ten jest nie tylko genialnym dodatkiem do kaszy gryczanej. Jeśli pokroimy piersi z kurczaka w cienkie plasterki i podsmażmy je z odrobiną soli na patelni, a następnie dodamy nasz serowy sos, otrzymamy wspaniałe danie obiadowe. Taki sos świetnie też smakuje podany z ryżem, makaronem, kuskusem, kaszą gryczaną, jęczmienną lub jaglaną.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • SOS:
  • 3 duże łyżki śmietany 18%
  • 50 g sera pleśniowego (typu gorgonzola)
  • pieprz świeżo mielony
  • odrobina masła
  • posiekana natka pietruszki
  • DODATEK:
  • 100 g kaszy gryczanej

Sposób przygotowania

  • 1
    Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając cały czas drewnianą łopatką. Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a śmietana podgrzeje (pamiętaj, że śmietany nie można zagotować). Dodajemy pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe.
  • 2
    Wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną wystarczy polać naszym serowym sosem i mamy już gotowy, ciepły posiłek. Smacznego.

3 komentarze

dagmara 24 listopada 2019 (09:53)

Gdy zadasz sobie pytanie… jaki mogę zrobić sos gdy zabraknie mi maki to to jest fajny sos 🙂

karolina 3 grudnia 2019 (11:14)

wyszedl smaczny sos

Katarzyna 22 lutego 2021 (11:43)

Jaka surówka pasuje do takiego sosu z kaszą?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Bez glutenuKasza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis