Te bananowo – owsiane ciasteczka są najlepszymi ciastkami o smaku bananowym, jakie kiedykolwiek jadłam. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także niewątpliwie sycące.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
12 ciasteczek
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 duże dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
opcjonalnie
miód
żurawina
Sposób przygotowania
1
Banany kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Następnie mieszamy je z płatkami owsianymi. Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej płatków (konsystencja powinna być dość zwarta).
Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę miodu i troszkę suszonej żurawiny. Moja rodzina jednak najbardziej lubi wersję klasyczną z samymi bananami.
2
Zostawiamy masę bananową na około 10 minut, tak by płatki napęczniały.
3
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
Ja formuje małe kuleczki, które potem delikatnie spłaszczam.
4
Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut.
5
Po upieczeniu delikatnie z papierem na którym się piekły przekładam je na metalową kratkę - ruszt, tak aby ostygły.
6
Jeśli nie znikną od razu z talerza to przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Dodaj komentarz