Słodkie pomidorki koktajlowe są często dużo bardziej lubiane przez dzieci niż zwykłe pomidory. Dlatego zachęcam do wypróbowania ich jako sos do wegetariańskiego spaghetti!
Średnia ocen: 5(9)
45min
Czas przygotowania
4 osoby
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
1 wyciśnięty ząbek czosnku
450 gram pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii porwanej na małe kawałki
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
400 gram makaronu spaghetti
65 gram startego parmezanu
sól i pieprz
1 ekologiczna kostka rosołowa
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, po tym czasie dodaj czosnek, pomidorki o bazylię.
2
Smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż pomidory zmiękną, następnie rozgnieć je delikatnie drewnianą łyżką. Smaż je dalej przez około 10 min aż sos zrobi się gęsty. Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba będzie zrównoważyć kwaśny smak, dodaj cukier.
3
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Zmieszaj ją z kostką rosołową. Makaron wrzuć do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj, dodając tyle przygotowanej wody, ile będzie potrzeba, by rozrzedzić sos. Danie podawaj posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
9 komentarzy
anna15 marca 2019 (09:24)
dzis zrobie ten przepis na obiad dam znac jak smakowalo
Agata21 marca 2019 (20:35)
Mega dobre. Pomidorki koktailowe są słodkie, a ja lubię taki łagodny smak. Ten sos stał się moim ulubionym przepisem!
Justyna25 marca 2019 (13:54)
Genialne w smaku! Dziękuję za przepis.
kamil4 kwietnia 2019 (21:38)
dobre
Marek25 kwietnia 2019 (15:07)
bardzo dobry sos. polecam. sprawdzony i dodany do ulubinych przepisów
aneta12 września 2019 (09:35)
cos przepysznego
Monika23 września 2019 (10:15)
Pomidorki koktailowe mają tak oryginalny smak, że tylko dzięki nim można zrobić tak delikatny w smaku sos, który jest pomidorowy i jednocześnie słodki. Uwielbiam ten przepis.
Maja13 listopada 2019 (12:45)
delikatnie slodki smak pomidorkow sprawia, ze to sphagetti jest moim ulubionym przepisem, ktory smakuje moim dziecią
9 komentarzy
dzis zrobie ten przepis na obiad dam znac jak smakowalo
Mega dobre. Pomidorki koktailowe są słodkie, a ja lubię taki łagodny smak. Ten sos stał się moim ulubionym przepisem!
Genialne w smaku! Dziękuję za przepis.
dobre
bardzo dobry sos. polecam. sprawdzony i dodany do ulubinych przepisów
cos przepysznego
Pomidorki koktailowe mają tak oryginalny smak, że tylko dzięki nim można zrobić tak delikatny w smaku sos, który jest pomidorowy i jednocześnie słodki. Uwielbiam ten przepis.
delikatnie slodki smak pomidorkow sprawia, ze to sphagetti jest moim ulubionym przepisem, ktory smakuje moim dziecią
Woooow ale go było pyszne