Pyszne danie, które jest łatwe i pożywne. Świetnie się sprawdza na imprezach bo jego podanie jest bardzo efektowne.
Inspirowałam się przepisem, który pochodzi z bloga Meat my day, który serdecznie polecam.
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać, powinna być ostro-słodko-kwaśna. Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy je do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Powinny być w niej minimum 8h.
Gdy mięso mamy już zamarynowane, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Rozkładamy na talerzu liście sałaty, na każdym układamy pokrojone w słupki: mango, paprykę, marchew i posiekany w plasterki por. Następnie na każdego liścia wykładamy po kawałku kurczaka.
Całość posypujemy orzeszkami arachidowymi, miętą i kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem orzechowym. PYCHA!
2 komentarze
Wyszło bardzo smacznie. Danie zrobiłem na kolację dla gości, byli zachwyceni sposobem podania 🙂
to jak finalnie wyglada to danie robi wrazenie na kazdym! smaczne, bede robil regularnie 😀