Faszerowane papryki Faszerowane papryki

Faszerowane papryki

Faszerowane papryki to klasyczna grecka potrawa, w której połączenie mięsa, warzyw, sera i aromatycznych przypraw tworzy wyjątkowy śródziemnomorski smak. Soczyste papryki są delikatnie wydrążane i wypełniane mieszanką mielonego mięsa, soczystych warzyw, aromatycznego sera feta oraz klasycznych przypraw, jak oregano i czosnek. Po upieczeniu stają się soczyste, aromatyczne i pełne smaku.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4 porcje

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

608 kcal w 100 g

Białko

22 g

Węglowodany

45 g

Tłuszcze

38 g

Błonnik

22 g

Niezbędne akcesoria

  • Naczynie żaroodporne
  • Piekarnik

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 125 g ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos do faszerowanych papryk:
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g zielonych oliwek
  • 150 g śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
  • 2
    Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drugi krok ugotuj ryż Drugi krok ugotuj ryż
  • 3
    Posiekaj natkę pietruszki, czosnek oraz cebulę. Ser feta pokrusz palcami. Trzeci krok posiekaj pietruszkę Trzeci krok posiekaj pietruszkę
  • 4
    Mięso mielone wymieszaj w misce z czosnkiem, solą, pokrojoną cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem. Dopraw 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i wymieszaj. Czwarty krok dodaj warzywa do mięsa Czwarty krok dodaj warzywa do mięsa Czwarty krok wymieszaj mięso Czwarty krok wymieszaj mięso
  • 5
    Papryki umyj i wydrąż środki. Następnie papryki dopraw od środka pieprzem, solą i resztą oregano. Tak przygotowane papryki nadziewaj farszem mięsnym. Piąty krok nadziej papryki mięsem Piąty krok nadziej papryki mięsem
  • 6
    Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej niewielką ilością oliwy. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Szósty krok wstaw papryki do piekarnika Szósty krok wstaw papryki do piekarnika
  • Sos do faszerowanych papryk:
  • 1
    Oliwki drobno posiekaj, dodaj do nich śmietanę 18% i 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw pieprzem oraz solą, następnie odstaw na 10-15 minut do lodówki. Sos pierwszy krok przygotuj składniki Sos pierwszy krok przygotuj składniki Sos pierwszy krok wymieszaj składniki Sos pierwszy krok wymieszaj składniki
  • 2
    Upieczone papryki podawaj w towarzystwie sosu. Sos drugi krok smacznego Sos drugi krok smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Mielone mięso wołowo-wieprzowe: Mięso może zawierać alergeny, takie jak białka mięsa. Osoby uczulone na mięso lub alergiczne na konkretne rodzaje mięsa powinny być ostrożne.

  • Ser feta: Ser feta jest produkowany z mleka owczego lub koziego i może stanowić alergen dla osób uczulonych na mleko lub nabiał. Upewnij się, że nie masz alergii na produkty mleczne.

  • Czosnek: Czosnek nie jest typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być na niego uczulone. Alergicy powinni unikać tego składnika.

  • Ryż: Ryż nie jest zwykle alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na niektóre rodzaje ryżu. Jednak jest to rzadkie.

  • Cebula: Cebula jest rzadko źródłem alergii, ale niektóre osoby mogą być na nią uczulone.

  • Oliwa z oliwek: Oliwa z oliwek nie jest typowym alergenem, ale osoby uczulone na owoce drzewa oliwnego lub oliwki powinny unikać tego składnika.

  • Oregano: Oregano nie jest zwykle alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na przyprawy.

  • Zielone oliwki: Oliwki nie są typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na niektóre rodzaje oliwek lub konserwanty używane w procesie konserwacji.

  • Śmietana: Śmietana zawiera mleko, więc może być alergenem dla osób uczulonych na mleko lub nabiał.

  • Sól: Sól jest zazwyczaj bezpieczna, ale osoby z nietolerancją lub alergią na sól powinny unikać nadmiernego spożycia. Alergia na sól jest jednak bardzo rzadka.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

1 komentarz

Karolina 3 października 2019 (09:53)

Polecam zrobić z mięsa wieprzowego bo drobiowe jest za suche, przynajmniej według mojej opinii. Sos petarda!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoKolacjaKolacja ze znajomymiObiadObiad z mięsemPaprykaRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis