Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami to danie nie tylko typowo wielkanocne, ale pyszna zupa na każdy inny dzień. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku. Zasmakuje każdemu.
Średnia ocen: 0(0)
1h 10min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 włoszczyzna
gałązka natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g wędzonego boczku
500 g surowej białej kiełbasy
500 g ziemniaków
2 łyżeczki suszonego majeranku
500 ml żurku (zakwasu)
1 i 1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
150 ml śmietany 30%
6 jaj ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
1
Warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy, obieramy. Marchew kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy warzywa do większego garna i zalewamy je wodą (około 2l). Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 min.
2
Następnie dodajemy kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dodaj pokrojony w kosteczkę i lekko podsmażony na patelni boczek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec dodajemy majeranek oraz doprawiamy mielonym pieprzem i solą.
3
Po chwili wyciągamy kiełbasę i kroimy ją w plasterki i wkładamy ponownie do zupy.
4
Teraz kolej na dodanie zakwasu. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy ewentualnie majerankiem, solą i pieprzem. Podajemu z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół.
Dodaj komentarz