Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Warzywna zupa z pożywnej soczewicy to idealny posiłek dla całej rodziny.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 30 dag czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Soczewicę przepłukać na sicie, odsączyć.
  • 2
    Przełożyć di garnka, wlać 4 szklanki wrzącej wody i gotować około 15 min. Następnie odcedzić i przyprawić solą.
  • 3
    Pora i ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę.
  • 4
    W garnku zagotować bulion, dodać warzywa i gotować około 20 minut. Dodać soczewicę i gotować jeszcze wszystko razem około 5 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem, kminkiem i na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 5
    Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadSoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis