Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem czerwonych warzyw. Znajdziesz w niej moc wartości odżywczych od marchewki, czosnku, imbiru po papryczkę chilli i natkę pietruszki. Zapraszam do gotowania!
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 ziemniaki
sól
pieprz
1 natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania
1
Na sitku pod bieżącą wodą przepłucz soczewicę. Papryczkę drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odłóż je na bok.
3
Do garnka wrzuć masło i olej. Kiedy tłuszcz się roztopi dodaj marchewkę i smaż około 2 min, następnie dodaj przepłukaną soczewicę, papryczkę chili, starty na tarce imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 2 minuty.
4
Następnie dodaj paprykę w proszku i pokrojone ziemniaki - zalej całość bulionem. Gotuj około 15-20 min na średnim ogniu. Ziemniaki i soczewica powinny być ugotowane. Całość po ugotowaniu zblenduj i dopraw solą i pieprzem.
5
Przelej zupę na talerze i udekoruj świeżą natką pietruszki lub kolendry. Zupa świetnie smakuje podana z bagietką.
Dodaj komentarz