Zupa z czerwonej soczewicy Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem czerwonych warzyw. Znajdziesz w niej moc wartości odżywczych od marchewki, czosnku, imbiru po papryczkę chilli i natkę pietruszki. Zapraszam do gotowania!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania

  • 1
    Na sitku pod bieżącą wodą przepłucz soczewicę. Papryczkę drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 2
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odłóż je na bok.
  • 3
    Do garnka wrzuć masło i olej. Kiedy tłuszcz się roztopi dodaj marchewkę i smaż około 2 min, następnie dodaj przepłukaną soczewicę, papryczkę chili, starty na tarce imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 2 minuty.
  • 4
    Następnie dodaj paprykę w proszku i pokrojone ziemniaki - zalej całość bulionem. Gotuj około 15-20 min na średnim ogniu. Ziemniaki i soczewica powinny być ugotowane. Całość po ugotowaniu zblenduj i dopraw solą i pieprzem.
  • 5
    Przelej zupę na talerze i udekoruj świeżą natką pietruszki lub kolendry. Zupa świetnie smakuje podana z bagietką.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy HashimotoObiadSoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis