Odkryj aromatyczny świat kuchni tajskiej z naszym prostym przepisem na zupę tajską. Ta wyjątkowa zupa łączy soczyste kawałki kurczaka z egzotycznymi przyprawami i świeżymi warzywami.
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
6 porcji
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
500 g piersi z kurczaka
500 ml bulionu drobiowego (może być rosół)
400 ml mleka koksowego (1 puszka)
1 papryka czerwona
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki czerwonej pasty curry
Mały kawełek startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka zwykłego cukru
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3 cebulki dymki ze szczypiorem
Garść świeżej kolendry
Garść świeżej bazylii
Przyprawy:
Pół płaskiej łyżeczki soli
Pól płaskiej łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
100 g cienkiego makaronu ryżowego
Sposób przygotowania
1
Kurczaka pokrój na małe kawałki wielkości około 1 cm.
2
Dodaj do mięsa pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu, następnie dokładnie wymieszaj.
3
Nagrzej średni garnek z grubym dnem, wlej jedną łyżkę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż około 10 minut. Przewracaj mięso co kilka minut za pomocą drewnianej łyżki.
4
W tym czasie cebulę pokrój w kostkę. Papryki umyj, oczyść z gniazd i pokrój w kosteczkę.
5
Do garnka z podsmażonym kurczakiem dodaj 4 ząbki czosnku (przyciśnięte przez praskę), okrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę pokrojoną na małe kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
6
Następnie do garnka dodaj 4 łyżeczki czerwonej pasty curry oraz kawałek świeżego korzenia imbiru startego na drobnych oczkach. Ponownie wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty.
7
Wlej do garnka 4500 ml bulionu drobiowego oraz całą puszkę mleka kokosowego. Przykryj garnek przykrywką i gotuj zupę tajską przez 10 minut na niskiej mocy palnika.
8
Dodaj łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru. Gotuj całość przez około pięć minut, do miękkości makaronu.
9
Następnie dodaj 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodaj posiekane świeże listki bazylii, kolendręoraz posiekane cebulki ze szczypiorkiem. Całość dokładnie wymieszaj i wyłącz już zupę.
10
Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodaj go na koniec, już na talerze z porcjami zupy.Porada: Przed podaniem dostosuj smak zupy według swoich preferencji - dodaj więcej papryczki chili dla ostrzejszego smaku. Bulionu lub mleczka kokosowego, jeśli zupa jest za gęsta i intensywna w smaku.
Dodaj komentarz