Zupa ogórkowa

Prosta, domowa zupa ogórka z kiszonych ogórków. Sprawdzony przepis na najsmaczniejszą zupę z ogórków kiszonych!

Ocena:

(0)
Zupa ogórkowa Zupa ogórkowa
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 1 słoik kiszonych ogórków
  • 3 większe ziemniaki
  • włoszczyzna (marchewki, por, seler, korzeń pietruszki)
  • 700 g porcji rosołowej
  • 1250 ml wody
  • świeży koperek
  • śmietana do zabielenia
  • przyprawy:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do garnka wrzucamy mięso na zupę, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz w ziarnach. Zalewamy wodą i całość na niewielkim ogniu gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Następnie dodajemy obrany korzeń pietruszki, kawałek pora, kawałek selera i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 40 min.

  • 2

    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy je do zupy i doprawiamy ją naszą ulubioną przyprawą oraz solą i pieprzem. I gotujemy dalej – oczywiście na małej mocy palnika.

  • 3

    Kiszone ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, gdy ziemniaki będą już miękkie i ugotowane (to bardzo ważne) dodajemy do zupy starte ogórki. Jeśli dodamy ogórki zanim ziemniaki się ugotują to niestety kwas z ogórków sprawi, że ziemniaki pozostaną już twarde.

  • 4

    Po 2 minutach gotowania sprawdź czy nie należy zupy jeszcze doprawić. Jeśli smak Ci odpowiada, możesz ją zabielić śmietanką. Zupę zabielamy w następujący sposób: śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy odrobinę zupy i rózgą kuchenną energicznie roztrzepujemy, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy od razu mieszając. Zupę ściągamy z ognia.

  • 5

    Dodajemy świeży, posiekany koperek, mieszamy i zupa gotowa!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Zupy

Autor: Benia · 5 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis