Domowa zupa ogórkowa Domowa zupa ogórkowa

Domowa zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, ceniona za swoje unikalne walory smakowe i wartości odżywcze. Jest to lekkostrawną propozycją obiadową, która zyskuje uznanie nie tylko ze względu na swój smak, ale także za swoje korzystne aspekty zdrowotne. Ogórki kiszone są wyjątkowo bogate w witaminy i minerały. Zawierają one witaminę C, witaminę K, potas, magnez oraz mangan, co przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy pracy układu krwionośnego oraz utrzymania równowagi elektrolitowej. Ogórki kiszone są polecane przez specjalistów ds. żywienia i dietetyków. Ich obecność w diecie może korzystnie wpływać na przyspieszenie procesu przemiany materii. Dodatkowo, ogórki kiszone mają niewielką kaloryczność – w 100 gramach zawierają jedynie około 8 kcal. To czyni je idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię lub pragnących utrzymać niską kaloryczność posiłków.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

60 kalorii (100g)

Składniki

  • 1 słoik kiszonych ogórków
  • 500 g porcji rosołowej lub udo kurczaka
  • 3 -4 większe ziemniaki
  • włoszczyzna (1 duża marchewka, por, 0,5 selera, korzeń pietruszki)
  • 2,5l wody
  • świeży koperek
  • 100 g śmietanki 30%
  • przyprawy:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Do garnka wrzucamy mięso na zupę, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz w ziarnach. Zalewamy wodą i całość na niewielkim ogniu gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Pierwszy krok przygotuj wywar Pierwszy krok przygotuj wywar
  • 2
    Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające “szumowiny”. Drugi krok zbierz szumowiny Drugi krok zbierz szumowiny
  • 3
    Następnie dodajemy obrany korzeń pietruszki, kawałek pora, kawałek selera i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 1h. Po tym czasie łyżką cedzakową wyławiamy z zupy mięso, seler, korzeń pietruszki oraz por. Trzeci krok dodaj włoszczyznę Trzeci krok dodaj włoszczyznę
  • 4
    Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy je do zupy i doprawiamy ją naszą ulubioną przyprawą oraz solą i pieprzem. Gotujemy dalej - oczywiście na małej mocy palnika. Czwarty krok dodaj ziemniaki Czwarty krok dodaj ziemniaki
  • 5
    Kiszone ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, gdy ziemniaki będą już miękkie i ugotowane (to bardzo ważne) dodajemy do zupy starte ogórki. Jeśli dodamy ogórki zanim ziemniaki się ugotują to niestety kwas z ogórków sprawi, że ziemniaki pozostaną już twarde. Piąty krok dodaj ogórki Piąty krok dodaj ogórki
  • 6
    Po około 5 - 7 minutach gotowania sprawdź czy nie należy zupy jeszcze doprawić. Jeśli smak Ci odpowiada, możesz ją teraz zabielić śmietanką. Zupę zabielamy w następujący sposób: śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy odrobinę zupy i rózgą kuchenną energicznie roztrzepujemy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy od razu mieszając. Zupę ściągamy z ognia. Szósty krok dopraw zupę Szósty krok dopraw zupę
  • 7
    Dodajemy świeży, posiekany koperek, mieszamy i najlepsza zupa ogórkowa jest gotowa! Siódmy krok dodaj koperek

3 komentarze

Izabela 21 sierpnia 2023 (11:50)

Zupa jest na prawdę pyszna, na porcji rosołowej wychodzi dużo delikatniejsza niż na żeberkach. Idealna zupa zwłaszcza pod dzieci.

mi 22 września 2024 (08:27)

AnlGMvZJDVG

https://noithatinoxhungphat.com/canli-casino-oyunlarinda-kazanma-oranlari/ 26 września 2024 (15:45)

vQYVNWhrPTD

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis