Jest to delikatna i smaczna zupa przygotowana ze świeżych ogórków. Świetnie komponuje się z makaronem.
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić na paski, por pokroić na półplasterki, cebulę obrać i posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać ogórki i smażyć razem około 5 - 7 minut.
Bulion zagotować, dodać wszystkie warzywa, listek laurowy oraz ziele angielskie i razem gotować około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać serek topiony, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na talerze nakładać porcję makaronu, wlać zupę i posypać obficie posiekanym koperkiem.
Rada: Do zupy zamiast serka topionego można dodać śmietanę.
Dodaj komentarz