Zupa ogórkowa ze świezych ogórków Zupa ogórkowa ze świezych ogórków

Zupa ogórkowa ze świezych ogórków

Jest to delikatna i smaczna zupa przygotowana ze świeżych ogórków. Świetnie komponuje się z makaronem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ogórki gruntowe 5 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • por 1/2 szt,
  • seler niewielki kawałek,
  • cebula 1 szt,
  • bulion warzywny 1 l,
  • makaron nitki 100 g,
  • serek topiony śmietankowy 60 g,
  • masło 2 łyżki,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • posiekany koperek 2 łyżki,
  • listek laurowy 1 szt,
  • ziele angielskie 2 szt,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,

Sposób przygotowania

  • 1

    Marchewki, pietruszkę, seler obrać i pokroić na paski, por pokroić na półplasterki, cebulę obrać i posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • 2

    Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać ogórki i smażyć razem około 5 - 7 minut.

  • 3

    Bulion zagotować, dodać wszystkie warzywa, listek laurowy oraz ziele angielskie i razem gotować około 10 minut.

  • 4

    Pod koniec gotowania dodać serek topiony, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  • 5

    Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • 6

    Na talerze nakładać porcję makaronu, wlać zupę i posypać obficie posiekanym koperkiem.

     

    Rada: Do zupy zamiast serka topionego można dodać śmietanę.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis