Pysznie aromatyczna zupa krem z czerwonej papryki to danie, którego koniecznie musisz spróbować. Jest bardzo paprykowa i rozgrzewająca. W dodatku mimo iż jest to zupa krem niesamowicie syci. Przekonajcie się sami.
Średnia ocen: 5(2)
40min
Czas przygotowania
2-3
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
3 większe czerwone papryki
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki soli
szczypta chilli
szczypta pieprzu
Do podania:
kozik ser
szczypiorek
Sposób przygotowania
1
Cebulę drobno siekamy. Paprykę myjemy, i kroimy w kosteczkę (oczywiście usuwamy gniazda nasienne).
2
Pomidory ponacinaj i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie obierz je ze skórki i pokrój na większe kawałki. Odłóż na bok.
3
W garnku na zupę rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i podsmażamy dalej na małym ogniu.
4
Po około 2 minutach dodajemy paprykę i pomidory. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. Co chwilę mieszamy. Jeśli trzeba dodaj jeszcze odrobinę masła lub oliwy z oliwek.
5
Po 20 min dodajemy wszystkie przyprawy i wlewamy bulion. Gotujemy około 15 min. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem.
6
Zamieszaj i sprawdź czy nie trzeba ewentualnie jeszcze doprawić zupy.
7
Zupę możesz podać bez dodatków, jednak mi najbardziej smakuje z odrobiną koziego sera i szczypiorkiem. Pasować będą również prażone płatki migdałów, pestki słonecznika lub dyni.
2 komentarze
Zupa rewelacyjna! Polecam. Wyszła bardzo smaczna.
Szacun. Doskonała zupa.