Zupa krem z groszku Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku bardzo często gości na naszym stole. Robi się ją bardzo szybko, jest smaczna i pięknie się prezentuje. Możemy podawać krem z bagietką lub z groszkiem ptysiowym.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (pro, marchew, seler, pietruszka)
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 10 dag śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • bagietka
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę obrać i posiekać w rozdrabniaczu. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 2
    W garnku roztopić 2 łyżki masła, podgrzać w nim czosnek oraz cebulę. Kiedy się zarumienią należy dodać mrożoną mieszankę warzyw i smażyć tak długo, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie zalewamy gorącym bulionem.
  • 3
    Gotujemy około 2 min i dodajemy groszek. W tym czasie siekamy pietruszkę, tymianek i koperek, dodajemy do zupy. Zimne mleko miksujemy z mąką i śmietanką, tak by nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4
    Do gotującej się zupy dodajemy mleko z mąką i kremówką, cały czas mieszając łyżką. Po chwili ściągamy zupę z palnika i miksujemy za pomocą blendera na krem.
  • 5
    Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub bagietką.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Dla dzieciDla kobiet w ciąży

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis