Zapiekanka z jabłkami, amarantusem i twarogiem Zapiekanka z jabłkami, amarantusem i twarogiem

Zapiekanka z jabłkami, amarantusem i twarogiem

Przepyszna zapiekanka z jabłkami, amarantusem i twarogiem. Doskonała alternatywa dla zapiekanki z ryżem i jabłkami. Karmelizowane w brązowym cukrze jabłka nadają słodko-kwaśnego posmaku, który komponuje się wspaniale z amarantusem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 kwaśne jabłka
  • 200 g amarantusa
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 300 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki masła
  • 30 g orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:
  • odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni C
  • 2
    Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyciągnij z niej nasionka. Do garnka wlej sok jabłkowy i dodaj do niego ziarenka wanilii wraz z rozkrojoną laską. Zagotuj.
  • 3
    Dodaj amarantus i ponownie gotuj, aż amarantus spęcznieje. Gotujemy na małym ogniu, pod przykrycie, około 40 min. Co jakiś czas mieszaj.
  • 4
    Po ugotowaniu odsączamy amarantus na sitku, wyciągamy laskę wanilii i studzimy.
  • 5
    W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy pokrojone jabłka na dwie kupki. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy.
  • 6
    Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij mikserem z pozostałym cukrem na puszystą, gęstą masę. Wymieszaj za pomocą łyżki z rozdrobnionym twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.
  • 7
    Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż na dnie połowę jabłek. Następnie rozsmaruj na nich połowę jajecznej masy. Ponownie wyłóż kolejną porcję jabłek i przykryj pozostałą masą. Wierzch możemy posypać posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BezglutenoweDla dzieciJabłkaKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis