Zapiekane naleśniki z mięsnym farszem Zapiekane naleśniki z mięsnym farszem

Zapiekane naleśniki z mięsnym farszem

Zapiekane naleśniki z farszem z mięsa mielonego to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3-4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Naleśniki:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • woda gazowana (około 1 szklanki, aby ciasto było puszyste)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 25 dag żółtego sera
  • oliwa smażenia
  • łyżeczka masła
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Naleśniki:
  • 1
    Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę mleka. Smaż naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • Farsz:
  • 1
    - Cebulę pokrój w kostkę. - Pieczarki pokrój w plasterki - Paprykę pokrój w kostkę. - Czosnek drobno posiekaj. - Ser zetrzyj na tarce. - Natkę pietruszki i szczypiorek posiekaj.
  • 2
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i cały czas mieszając, podsmażaj.
  • 3
    Następnie dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, czosnek, natkę pietruszki, oregano, sól, pieprz i cukier.
  • 4
    Na drugiej patelni podsmaż na oliwie pieczarki. Następnie dodaj je do mięsa. Smaż wszystko razem, po chwili przykryj patelnię przykrywką i duś około 30 minut. Pilnuj, aby płyn zbyt mocno nie odparował, jeśli tak się stanie, dodaj niewielką ilość wody, ale z umiarem gdyż, sos musi być gęsty.
  • 5
    Spróbuj sosu i ewentualnie jeśli tego wymaga to dopraw go. Odstaw do wystudzenia.
  • 6
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 7
    Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu mięsnego, zawijaj i układaj naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Naleśniki wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie i posyp je startym serem, następnie ponownie wstaw je do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
  • 8
    Naleśniki podawaj na gorąco posypane obficie szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki KolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis