Wigilijna zupa grzybowa Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Najlepsza wigilijna zupa grzybowa to oczywiście ta z makaronem i zabielana śmietanką. Aromat i smak zachwycają!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6-8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Grzyby oczyścić, przełożyć do miski, zalać zimną wodą, opłukać i osuszyć na papierze ręcznikowym. Pokroić na większe kawałki.
  • 3
    Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażać do zeszklenia.
  • 4
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekać drobno.
  • 5
    W większym garnku podgrzać wywar. Gdy będzie gorący dodać do niego marchewkę, cebule i grzyby. Zagotować i od momentu zagotowania, na małym ogniu gotować jeszcze przez około 15 minut do momentu, aż grzyby zmiękną.
  • 6
    Przypraw zupę do smaku solą i pieprzem i zabiel śmietaną.
  • 7
    Podawaj z ugotowanym makaronem.

2 komentarze

Monika 5 grudnia 2019 (19:36)

Zanim ugotuje ja na wigilie to przetestuje ja w ten weekend i dam znać. Marta czy rekompensujesz jakieś konkretne grzyby do tej zupy?

Karolina 6 grudnia 2019 (09:34)

Grzyby leśne to np. borowiki czy podgrzybki…

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy GrzybyMakaronWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis