Wielkanocne babeczki do koszyczka Wielkanocne babeczki do koszyczka

Wielkanocne babeczki do koszyczka

Przepis na tradycyjne babeczki – dzięki odpowiedniej dekoracji, świetnie się sprawdzą jako propozycja babeczki do koszyczka oraz dekoracja świątecznego stołu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 miękkiego masła
  • 125 g cukru drobnego do wypieków
  • 3-5 łyżek mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Lukier:
  • 350 g cukru pudru - przesiany
  • bakalie

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  • 2
    W misce miksujemy wszystkie składniki na babeczki poza mlekiem. Po zmiksowaniu dodaj mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.
  • 3
    Przygotuj blachę do babeczek - wyłóż ją papierowymi papilotkami. Do każdego otworu nakładamy taką samą ilość ciasta, nie uzupełniajcie po brzegi bo babeczki urosną.
  • 4
    Pieczemy około 15-20 min - do tak zwanego suchego patyczka. Następnie studzimy babeczki na metalowej kratce.
  • Lukier:
  • 1
    Przesiany cukier puder ucieramy z łyżką lub dwoma wrzącej wody. Ważne, aby wodę dodawać powoli, lukier nie może być zbyt rzadki!
  • 2
    Dekorujemy nim wystudzone babeczki a na wierzch układamy ulubione bakalie - rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańcza itp.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis