Wegetariański pasztet z żurawiną Wegetariański pasztet z żurawiną

Wegetariański pasztet z żurawiną

Idealna propozycja na święta jak i na co dzień. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i zaskakująco wytrawny w smaku. Można go serwować na ciepło jak i na zimno.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki żurawiny suszonej
  • 3 szklanki żurawiny świeżej
  • 4 szklanki pestek słonecznika
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 5 cebul
  • 5 łyżek oleju kokosowego (może być też zwykły)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • gałka muszkatowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebule obierz, poszatkuj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
  • 2
    Do blendera wlej bulion, dodaj 2 szklanki świeżej żurawiny, pestki ze słonecznika i cebulę. Miksuj kilka minut, aż masa będzie w miarę gładka, im gładsza, tym lepiej.
  • 3
    Przelej do miski, dodaj 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej, skrobię, sól, imbir i pieprz. Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie masę wymieszaj suszoną żurawiny.
  • 4
    Dwie keksówki do pieczenia (u mnie miały wymiary: 30 x 12 cm) wsmaruj olejem i obsyp kaszką. Przełóż do nich pasztet i na wierzchu rozłóż pozostałą świeżą żurawinę lekko ją dociskając, aby zanurzyła się delikatnie w masie.
  • 5
    Pasztet piecz przez około 90 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski HashimotoWegetariańskieWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis