Idealna propozycja na święta jak i na co dzień. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i zaskakująco wytrawny w smaku. Można go serwować na ciepło jak i na zimno.
Średnia ocen: 0(0)
1h 50min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
2 szklanki żurawiny suszonej
3 szklanki żurawiny świeżej
4 szklanki pestek słonecznika
5 szklanek bulionu warzywnego
2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
5 cebul
5 łyżek oleju kokosowego (może być też zwykły)
1 łyżeczka imbiru
gałka muszkatowa
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Cebule obierz, poszatkuj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
2
Do blendera wlej bulion, dodaj 2 szklanki świeżej żurawiny, pestki ze słonecznika i cebulę. Miksuj kilka minut, aż masa będzie w miarę gładka, im gładsza, tym lepiej.
3
Przelej do miski, dodaj 2 szklanki kaszki kukurydzianej ekspresowej, skrobię, sól, imbir i pieprz. Odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie masę wymieszaj suszoną żurawiny.
4
Dwie keksówki do pieczenia (u mnie miały wymiary: 30 x 12 cm) wsmaruj olejem i obsyp kaszką. Przełóż do nich pasztet i na wierzchu rozłóż pozostałą świeżą żurawinę lekko ją dociskając, aby zanurzyła się delikatnie w masie.
5
Pasztet piecz przez około 90 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Dodaj komentarz