Super pyszna wegańska zupa z soczewicy na mleku kokosowym z dodatkiem batatów, ziemniaków, przyprawiona imbirem, curry, chilli i kurkumą.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodać curry o kurkumę, wymieszać i chwilę podsmażać razem.
Do garnka na zupę wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w kostkę bata, soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalać taką ilością wody, by wszystkie składniki były zanurzone.
Gotujemy około 20 minut na niedużym ogniu. Ziemniaki i bataty powinny być już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy jeszcze 5 minut i ponownie próbujemy czy nie trzeba doprawić.
Zupę podajemy gorącą ze świeżo posiekaną kolendrą!
1 komentarz
Pyszna i rozgrzewająca zupa. POlecam