Wegańska zupa pieczarkowa Wegańska zupa pieczarkowa

Wegańska zupa pieczarkowa

Przepis na domową zupę wegańską z pieczarkami, ziemniakami i nutą mleczka kokosowego! Jest pyszna, polecam.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 5-7 dużych pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • mała puszka mleka kokosowego 150 ml
  • odrobina oliwy z oliwek
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania

  • 1
    Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w kosteczkę. Seler i korzeń pietruszki umyć i obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • 2
    W garnku rozgrzej oliwę i zarumień na niej cebulkę, następnie dodaj pieczarki. Po chwili dolej około 1,5-2l wody dodaj ziele angielskie, ziarna pieprzu, odrobinę soli. Dodaj warzywa: wrzuć marchew, korzeń pietruszki i seler. Gotuj około 10 -15 min, następnie dodaj ziemniaki.
  • 3
    Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • 4
    Dopraw suszonym lubczykiem, solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i gotowe.

1 komentarz

natalka 12 kwietnia 2019 (14:30)

Najlepsza zupa pieczarkowa jaką jadłam do tej pory. Polecam przepis z czystym sumieniem

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadPieczarkiWegańskieZupa krem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis