Gęsty i sycący krem z batatów i orzechów to propozycja ciepłej przystawki lub smacznej zupy. Jeśli wolisz zupy bardziej płynne, dodaj po prostu więcej bulionu. Konsystencję zupy możemy dowolnie regulować, w zależności od naszych upodobań.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
3
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 bataty
1 litr bulionu warzywnego
120 gram cebuli (3 małe cebule)
3 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów z oleju
60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli)
oliwa z oliwek
Przyprawy:
sól
pieprz
czarnuszka
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Podrzej bulion tak aby był gorący, ale się nie zagotował.
2
Do większego garnka wrzuć obrane i pokrojone w kosteczkę bataty, pokrojone suszone pomidory i podsmażoną cebulkę, zalej wszystko gorącym bulionem, gotuj około 15 minut, do momentu aż bataty zmiękną.
3
Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę czarnuszki. Gotuj jeszcze przez chwilę, około 5 min.
4
Odstaw zupę, aby chwilę przestygła i dodaj posiekaną natkę pietruszki i orzechy, zblenduj wszystko na gładki krem.
Dodaj komentarz