Bardzo prosty przepis na orzechowy warkocz (drożdżowy wianek). Technika splatania pasm ciasta nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać, a proces tworzy imponujący efekt wizualny. Idealny przepis na świąteczny stół.
Średnia ocen: 0(0)
1h 15min
Czas przygotowania
1 warkocz
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
150 g mleka
50 g cukru
20 g drożdży
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
50 g masła
orzechowe nadzienie:
Orzechowa masa:
80 g orzechów włoskich
80 g migdałów
40 g masy kajmakowej
1/2 szklanki herbaty Earl Grey
20 g bułki tartej
dodatkowo:
Dekoracja:
rodzynki
płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Do naczynia wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę przesianej mąki. Mieszamy 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczęło pracować.
2
Dodajemy pozostałe składniki: pozostałą mąkę, sól, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3min/Interwał.
3
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomixa, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Masa:
1
Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomixa. Miksujemy 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).
Orzechowa masa:
1
Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x30 cm. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
2
Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Postaraj się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz. Skleić końce, tworząc okrąg.
3
Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami i płatkami migdałowymi.
4
Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut (termoobieg). Jeżeli warkocz szybko zbrązowieje przykryj go papierem do pieczenia. Warkocz można polać również lukrem.
Dodaj komentarz