Truskawkowa panna cotta Truskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta

Pyszny letni deser z truskawkami w roli głównej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Panna cotta:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • Mus truskawkowy:
  • 600 g truskawek
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 150 ml wrzącej wody
  • Dodatki:
  • świeże liski mięty

Sposób przygotowania

  • 1
    Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier. Podgrzewany i cały czas mieszamy.
  • 2
    W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę i gdy się całkowicie rozpuści dodajemy ja do zawartości rondelka. Dokładnie mieszamy.
  • 3
    Tak przygotowaną panna cottę studzimy i przelewamy do szklanek lub kieliszków mniej więcej do 1/2 wysokości. Wkładamy do lodówki (możemy szklanki ułożyć pod skosem, aby uzyskać efekt jak na zdjeciu) do stężenia.
  • Mus truskawkowy:
  • 1
    Miksujemy truskawki na gładko. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie łączymy ją z musem truskawkowym.
  • 2
    Mus przelewamy na zastygniętą panną cottę i ponowie wstawiamy do lodówki, aż mus całkowicie stężeje. Przed podaniem dekorujemy liskami mięty.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Truskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis