Tradycyjny krupnik Tradycyjny krupnik

Tradycyjny krupnik

Pyszny tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Smak dzieciństwa, który doceniamy z czasem 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3 l wody
  • 2 udźce z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • odrobina masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • 1
    Marchewkę i pietruszkę obierz. Marchew pokrój w półplasterki.
  • 2
    Cebulę drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, zrób to w garnku w którym będziesz gotować zupę na maśle. Gdy cebula się podsmaży, ściągnij garnek z ognia.
  • 3
    Do cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę jęczmienną. Zalej wszystko zimną wodą.
  • 4
    Gotuj zupę przez godzinę na średnim ogniu. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • 5
    Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku z osoloną wodą.
  • 6
    Po godzinie z zupy wyciągnij mięso, dodaj ziemniaki, zagotuj i dopraw do smaku.
  • 7
    Zupę podawaj gorącą z kawałkami kurczaka i z natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis