Tradycyjne bułeczki Tradycyjne bułeczki

Tradycyjne bułeczki

Pyszne tradycyjne, domowe bułeczki, które są banalnie proste do przygotowania. Polecam każdemu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 670 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 13 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Wodę rozmieszaj z drożdżami. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie się mocno lepić do rąk to podsypujemy jeszcze trochę mąką.
  • 2
    Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  • 3
    Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy niewielkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  • 4
    Zanim wstawimy bułeczki do piekarnika, smarujemy je na wierzchu (najlepiej za pomocą pędzelka) mlekiem. Następnie ostrym nożem nacinamy delikatnie od góry.
  • 5
    Pieczemy ok 15 min do lekkiego zrumienienia.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis