Jak zrobić własne bułki hamburgerowe? O to mój sprawdzony przepis!
Średnia ocen: 5(2)
PAMIĘTAJ! Wszystkie składniki na ciasto, a zwłaszcza mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.
1h 10min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Zaawansowany
Poziom trudności
Składniki
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
150 ml mleka
150 ml wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
ziarna sezamu
Sposób przygotowania
1
Rozpuść w rondelku masło i odstaw do przestygnięcia.
2
Następnie świeże drożdże dokładnie wymieszaj z mlekiem (pamietaj nie może być zimne) i cukrem. Odstaw je na około 15 minut, tak aby zaczęły pracować.
3
Po tym czasie wszystkie składniki (poza jajkiem i sezamem) włóż do miksera i wyrabiaj przez 5 minut. Powinniśmy uzyskać jednolite, gładkie ciasto, które nie będzie zbyt klejące.
4
Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejscu na 30-40 minut. Przykrywamy czystą bawełnianą lub lnianą ścierką.
5
W tym czasie przygotowujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
6
Ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej formujemy bułeczki, układamy je na blaszce w dość znacznych odstępach. Zostawiamy je na 15 min do wyrośnięcia.
7
W tym czasie roztrzep za pomocą widelca jajko. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy wyrośnięte bułeczki. Na koniec posypujemy je ziarnami sezamu (jeśli ktoś nie lubi sezamu może ominąć ten składnik).
8
Tak przygotowane bułki hamburgerowe wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 min aż wyrosną i będą pięknie zarumienione. (Uwaga: bułki posmarowane jajkiem dość szybko się rumienią, więc warto co jakiś czas zerkać do piekarnika).
9
Po upieczeniu odtsawiamy bułki do wystygnięcia i przygotowujemy z nich hamburgery.
2 komentarze
Ula18 marca 2020 (23:09)
Uuuu zrobiłam i polecam… rodzinka zachwycona
Baska1 maja 2020 (22:58)
Doskonale! Poleca. Ja zrobiłam z makiem i wyrabiałam ciasto ręcznie bo nie mam takiego miksera z odpowiednimi końcówkami
2 komentarze
Uuuu zrobiłam i polecam… rodzinka zachwycona
Doskonale! Poleca. Ja zrobiłam z makiem i wyrabiałam ciasto ręcznie bo nie mam takiego miksera z odpowiednimi końcówkami