Genialne czekoladowe tartaletki z czereśniami. Wyglądają efektowanie i smakują wyśmienicie.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
Do przesianej mąki dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, jajko i cukier. Zagnieć szybko i energicznie tak aby powstało plastyczne ciasto. Następnie uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 20 min.
Po tym czasie wyciągnij ciasto, blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów.
Następnie wyłóż rozwałkowanym ciastek foremki do tartaletek (wcześniej wysmaruj je masłem). Piecz je około 15 min. Po tym czasie wyciągnij tartaletki i odstaw do ostygnięcia.
1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem i cukrem i mąką. Pozostałą część mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka dodaj powoli pozostałe mleko z rozrobiony proszkiem budyniowy i energicznie mieszając gotuj do uzyskania zgęstniałej masy.
Tak przygotowanym przestudzonym kremem wykładamy tartaletki i dekorujemy je czereśniami.
Dodaj komentarz