Przepyszna i prosta do wykonania tarta z jabłkami, którą pachnie i smakuje fantastycznie.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
9
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód ciasta:
75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
150 g mąki pszennej
1 szczypta soli
½ łyżeczki cukru waniliowego
50 g wody
odrobina masła do natłuszczenia formy
odrobina kaszy mannej do obsypania formy
Wierzch tarty:
1000 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
30 g cukru
10 g masła
Sposób przygotowania
Spód ciasta:
1
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić odrobiną masła i oprószy kasza manną lub bułkę tartą.
2
Do naczynia miksującego włóż zimne masło, dodaj przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Wymieszaj 20 s/obr. 4. Mieszaj przez kolejne 10 s//obr. 2, tak aby ciasto odeszło od noży.
3
Następnie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przygotowaną wcześniej formę do tarty. Ponakłuwaj wierzch tarty widelcem i odstaw.
Wierzch tarty:
1
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej jabłka. Pokrój jabłka wa następnie w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu układając je po okręgu.
2
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej cukier i posyp nim ciasto.
3
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważ do niej masło. Na wierzchu ciasta ułóż małe kawałki masła. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 min (200°C) lub do momentu, aż jabłka nabiorą złotego koloru. Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno. Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych.
Dodaj komentarz