Prosta tarta z jabłkami dżemem morelowym, na kurchym spodem. Podczas pieczenia cały dom obłędnie pachnie jabłkami i cynamonem. Taka tarta może z powodzeniem zastąpić nam szarlotkę!
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
200 g mąki pszennej
125 g masła (zimnego)
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka otarta z cytryny
700 g jabłek
4 łyżki dżemu morelowego niskosłodzonego
cynamon
cukier puder
Sposób przygotowania
Przygotowaie spodu:
1
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło, cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Posiekaj wszystko energicznie nożem.
2
Gdy powstaną grudki zagnieć bardzo szybko ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Pieczenie spodu:
1
Gdy ciasto się już schłodziło, przełóż je na formę do tarty i podpiecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
Wierzch tarty:
1
Gdy spód się piecze, umyj i obierz jabłka. Przekrój je, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
2
Gdy spód ciasta przestygnie, posmaruj go dżemem i udekoruj cząstkami jabłek, układając po okręgu. Następnie oprósz niewielką ilością cynamonu. Piecz 35 minut w 180 st. C.
Dodaj komentarz