Tarta z jabłkami i dżemem Tarta z jabłkami i dżemem

Tarta z jabłkami i dżemem

Prosta tarta z jabłkami dżemem morelowym, na kurchym spodem. Podczas pieczenia cały dom obłędnie pachnie jabłkami i cynamonem. Taka tarta może z powodzeniem zastąpić nam szarlotkę!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 700 g jabłek
  • 4 łyżki dżemu morelowego niskosłodzonego
  • cynamon
  • cukier puder

Sposób przygotowania

  • Przygotowaie spodu:
  • 1
    Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło, cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Posiekaj wszystko energicznie nożem.
  • 2
    Gdy powstaną grudki zagnieć bardzo szybko ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  • Pieczenie spodu:
  • 1
    Gdy ciasto się już schłodziło, przełóż je na formę do tarty i podpiecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
  • Wierzch tarty:
  • 1
    Gdy spód się piecze, umyj i obierz jabłka. Przekrój je, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
  • 2
    Gdy spód ciasta przestygnie, posmaruj go dżemem i udekoruj cząstkami jabłek, układając po okręgu. Następnie oprósz niewielką ilością cynamonu. Piecz 35 minut w 180 st. C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CynamonJabłkaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis