Tarta Wielkanocna Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Wytrawna tarta, która idealnie się sprawdzi jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 300 g białej kiełbasy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 7 pieczarek
  • 1 cebula
  • Zalewa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść. Następnie wykleić nim formę na tartę i wstawić na 30 min do zamrażalnika, jeśli mamy mały zamrażalnik, lub nie mamy w nim miejsca, schładzamy samo ciasto owinięte folią, po schłodzeniu wykładamy nim formę. Podpiekamy w 190 stopniach przez 15 min.
  • Nadzienie:
  • 1
    Białą kiełbasę, jajka, pieczarki i cebulę należy pokroić. Kiełbaskę podsmażamy z cebulką i pieczarkami. Układamy na wraz z jajkami na tarcie.
  • Zalewa:
  • 1
    Wymieszaj śmietankę, jajka i chrzan, wylej na tarte. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 min (termoobieg).

1 komentarz

Basia 13 kwietnia 2019 (23:56)

Nigdy tego nie jadłam. Wyglada smakowicie. Dlaczego nazywa się go tarta wielkanocna? Tak pytam z czystej ciekawosci…

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaObiadWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis