Tajska zupa z krewetkami Tajska zupa z krewetkami

Tajska zupa z krewetkami

Pyszna zupa dla miłośników kuchni orientalnej

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego,
  • 400ml mleka kokosowego,
  • 300g świeżych krewetek,
  • 200g pieczarek,
  • 3 liście kafiru,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki zielonej pasty curry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 cm imbiru,
  • sok z całej limonki,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • 1

    Krewetki obierz z pancerzy usunąć jelito. Skorupy usmaż na niewielkiej ilości oliwy.

  • 2

    Dodaj posiekany ząbek czosnku,imbiru,papryczkę chilli,posiekaną trawę cytrynową i liście kafiru i smaż około 3 minut.

  • 3

    Zalej wszystko bulionem i gotuj 20 min. Po tym czasie bulion przelej przez sito. Do tak przygotowanego bulionu dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy oraz sok z limonki. Zagotuj.

  • 4

    Dodaj krewetki, pokrojone pieczarki i białe wino. Gotuj około 10 min. Dopraw pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i posiekaną kolendrą

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis