Szpinakowa zupa krem z chrupiącymi grzankami Szpinakowa zupa krem z chrupiącymi grzankami

Szpinakowa zupa krem z chrupiącymi grzankami

Samo zdrowie na talerzu, podane z chrupiącymi grzankami.

Średnia ocen: 5 (1)

W wersji bezglutenowej, należy zrezygnować z grzanek.

Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do podsmażenia cebulki
  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • jogurt naturalny lub śmietana 12%

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w drobną krostę i ugotować w osolonej wodzie.
  • 2
    Szpinak umyć i porwać na mniejsze kawałki.
  • 3
    Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Po chwili dodać szpinak i jeszcze chwilę smażyć.
  • 4
    Podgrzej w garnku bulion i wrzuć do niego ugotowaną marchewkę, ziemniaki oraz szpinak z cebulą i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu. Zupę zblenduj na gładki krem. Możesz przetrzeć ją przez sito jednak nie jest to konieczne.
  • 5
    Podawaj z grzankami i łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. Aby zrobić grzanki, wystarczy pokroić chleb tostowy w kosteczkę i zarumienić je na suchej patelni. Jeśli nie możesz spożywać glutenu, zrezygnuj z grzanek.

1 komentarz

Beata 8 listopada 2019 (14:46)

Krem pierwsza klasa! Łatwy w przygotowaniu i przepyszny ! Polecam !

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BezglutenoweSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis