Szakszuka Szakszuka

Szakszuka

Szakusza to danie kuchni bliskowschodniej i oznacza dosłownie „wielki bałagan”. Jego przyrządzenie jest banalnie proste!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

dla 2 osób

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • 2 puszki krojonych pomidorów po 400 g każda
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • 1 czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki papryki (wędzonej, jeśli masz)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek bądź pietruszka

Sposób przygotowania

  • 1

    Posiekaj cebulę, czosnek i chilli. 

  • 2

    Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek, chili i wszystkie przyprawy i je delikatnie podsmaż.

  • 3

    Dodaj krojone pomidory i duś przez 10-15 minut, aż sos nabierze aromatu i trochę odparuje.

  • 4

    Posyp pokruszoną fetą i wbij jaja do sosu. Jeśli masz patelnię, którą można włożyć do piekarnika możesz włożyć danie do rozgrzanego do  200°C piekarnika i piec przez około 5-10 minut.

  • 5

    Gdy białka będą już ścięte posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podawaj na gorąco.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaKolacjaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis